Wat We Doen
DiereNieuwsbrief
Actuele zaken en speciale aanbiedingen maken we regelmatig kenbaar middels een diersoort specifieke nieuwsbrief. Nieuwsgierig? Vul jouw mailadres en interesse in en je ontvangt onze speciale diereNieuwsbrief!
(0566)-601464
24/7 bereikbaar voor spoed(0566)-601464
24/7 bereikbaar voor spoedActuele zaken en speciale aanbiedingen maken we regelmatig kenbaar middels een diersoort specifieke nieuwsbrief. Nieuwsgierig? Vul jouw mailadres en interesse in en je ontvangt onze speciale diereNieuwsbrief!
Ieder paard in Nederland dat mee doet aan wedstrijden, moet gevaccineerd zijn tegen Influenza, ofwel paardengriep. Dit is een zeer besmettelijke ziekte waardoor paarden erg ziek kunnen worden. De vaccinatie bestaat uit een basisvaccinatie, en daarna een jaarlijkse enting.
Naast influenza worden de meeste paarden tegen Tetanus gevaccineerd. Tetanus en Influenza worden vaak als combinatie vaccin gegeven. Tetanus is een ziekte die ieder paard via een wond op kan lopen. Het wordt veroorzaakt door een bacterie die overal in de grond zit. Het is een dodelijke ziekte met een zeer pijnlijk verloop. Dus ons advies is, ook als uw paard geen wedstrijden loopt, om hem of haar zeker te laten vaccineren tegen Tetanus.
Naast de standaard vaccinaties zijn er ook vaccins tegen bijvoorbeeld West Nile Virus en Rhinopneumonie beschikbaar. In bepaalde situaties kan het verstandig zijn om uw paard hiertegen te laten vaccineren. Bel voor meer informatie naar onze praktijk.
Het gebit van paarden zit anders in elkaar dan bijvoorbeeld dat van een hond of een kat. Doordat paarden planteneters zijn, die hun voedsel met hun kiezen vermalen, slijten hun kiezen. Normaal gesproken niet echt een probleem. Maar door verkeerde slijtage, kunnen er scherpe punten of haken ontstaan. Hier kan het paard last van hebben tijdens het eten, of bijvoorbeeld tijdens het rijden. De problemen verergeren vaak met de leeftijd, maar ook erg jonge dieren kunnen problemen hebben met het eten, door bijvoorbeeld het verkeerd wisselen van hun gebit.
Het is raadzaam om ieder jaar het gebit van uw paard te laten controleren op afwijkingen. Uw paard zal namelijk niet altijd laten merken dat er problemen zijn! Een jong paard moet altijd gecontroleerd worden op bijvoorbeeld de aanwezigheid van wolfskiesjes, voordat het beleerd wordt.
Als er problemen geconstateerd zijn hebben wij de apparatuur om deze te behandelen. Vaak is hiervoor een roesje nodig. Hierbij blijft het paard wel staan, maar is de ingreep voor het paard veel minder stress vol.
Een veulentje fokken bij uw merrie? Wat leuk! Wij kunnen u helpen met de vruchtbaarheidsbegeleiding. Met een mobiele echo kunnen we onderzoeken of uw merrie drachtig is, en wat het juiste tijdstip van kunstmatige inseminatie (k.i.) is. Ook als er problemen blijken te zijn met de vruchtbaarheid van uw merrie, kunnen we u helpen. Door verschillende onderzoeken, en eventueel medicijnen, kunnen we de kans op een veulen vergroten.
Koliek is de angst van iedere paardeneigenaar. Het is dan ook altijd een reden om contact op te nemen met de dierenarts. Deze zal een inschatting maken van de oorzaak en de ernst van de koliek. Gelukkig gaat het in 9 van de 10 gevallen om milde koliek die over gaat na de behandeling. Mocht dit niet het geval zijn, of de dierenarts vertrouwt het niet, dan kunnen we u doorverwijzen naar een paardenkliniek.