Chippen
Het is in Nederland verplicht om binnen 7 weken na de geboorte een pup te laten chippen. Het chippen van een kat is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden! Als wij uw dier chippen, zorgen we meteen voor de registratie daarvan in de databank. U hoeft alleen te reageren op een mail om het account eigen te maken en zelf te kunnen aanpassen.
Vaccineren
Door onze huisdieren te vaccineren beschermen we ze tegen verschillende ziekten, en in sommige gevallen indirect ook het baasje! Ziekten die juist door vaccinatie gelukkig weinig meer voorkomen. Een pup of een kitten dient respectievelijk drie- en tweemaal gevaccineerd te worden en daarna raden wij aan om dat jaarlijks te herhalen. Bij al die entingen kijken doen we meteen een algehele gezondheidscheck.
Ontwormen
Honden en katten kunnen besmet worden met verschillende soorten wormen. Deze kunnen niet alleen bij uw huisdier klachten geven maar óók bij de mens. Daarom is ons advies om een hond of kat 3-4x per jaar te ontwormen. Soms moet dat nog vaker, met name bij katten die veel muizen vangen.
In ons laboratorium kunnen wij de ontlasting van uw huisdier ook onderzoeken op wormen. Zo kunt u nog gerichter medicatie daartegen geven.
Puppy Party
Ongeveer eenmaal per maand organiseren we binnen onze praktijk de Puppy Party. Het doel van de avond is om zowel pups als hun baasjes een leuke en positieve ervaring in de dierenartspraktijk te geven, zodat een volgend bezoek (voor enting of bij ziekte) minder stress oplevert. De pups ontmoeten leeftijdsgenootjes, worden gewogen en komen even op de behandeltafel in de spreekkamer te staan. Tevens doen we oefeningen met de pups. Heel informatief voor de baasjes en leerzaam voor de jonge honden.
Pups met de leeftijd tot 6 maand zijn van harte welkom. U kunt zich aanmelden bij de balie. Wanneer er voldoende deelnemers zijn, prikken we een datum. Op Facebook zijn foto’s en verhalen te vinden van vorige Puppy Party’s.
Wanneer een pup of kitten de basisvaccinatie heeft gehad, hoeft niet elk jaar de hele cocktail herhaald te worden. Wel is het verstandig dat aan honden jaarlijks de Ziekte van Weil-enting wordt gegeven. Bij katten is het afhankelijk van de omstandigheden of tegen niesziekte elk jaar beschermd moet worden. Het jaar daarop sturen wij u een nieuwe oproep. Als u langskomt kijken wij meteen uw dier helemaal na en wordt uiteraard gecheckt voor welke enting het dier in aanmerking komt. Ook het behandelen tegen wormen, vlooien of teken komt ter sprake. Voorkomen is immers beter dan genezen!
Onze huisdieren worden gelukkig steeds ouder. Maar geregeld komt ouderdom ook met gebreken. De gewrichten worden stijver (artrose), er kunnen hartproblemen ontstaan, de nierfunctie kan verminderen of de schildklier werkt niet meer naar behoren. Uw huisdier zal vooral in het begin niet altijd duidelijk aangeven dat er iets aan de hand is. Tijdens de jaarlijkse controle wordt uw huisdier altijd klinisch onderzocht. Maar ook daar komt niet altijd uit naar voren dat er ouderdomsklachten aan het ontstaan zijn. Daarom is het vaak raadzaam om bij dieren op leeftijd een nader (bloed)onderzoek uit te laten voeren. Hieruit kunnen we vaak al vroegtijdig eventuele problemen vaststellen. Vaak kunnen gezondheidsproblemen die vroegtijdig gediagnosticeerd worden goed behandeld worden. Vanaf welke leeftijd we onderzoeken aanraden is zowel bij de hond als de kat afhankelijk van het ras.
Ons laboratorium geeft ons de mogelijkheid om snel(ler) tot een diagnose te komen. Wij onderzoeken o.a. bloed, urine, ontlasting, en swabs van bijvoorbeeld een oorontsteking of huidprobleem. Van sommige onderzoeken wordt de uitslag al bekend gedurende het consult!
Bij infecties doen we regelmatig een bacteriekweek en testen vervolgens voor welke antibiotica de bacterie gevoelig is. Zo krijgt uw dier de juiste medicijnen mee en dragen wij bij aan het verminderen van antibiotica-resistentie.
Echoscopie
Met behulp echoapparatuur kunnen we niet alleen kijken of dieren drachtig zijn, het kan ook erg behulpzaam zijn om diagnoses te stellen bij bijvoorbeeld afwijkingen in de buik.
Röntgen
Het maken van een röntgenfoto is vaak onmisbaar bij fracturen en het stellen van diagnoses. Daarnaast hebben we de bevoegdheid om officiële HD en ED foto’s te maken voor de Raad van Beheer.
Opereren hoort bij de diergeneeskunde. Het is voor ons een extra tool in onze ‘gereedschapskist’ om uw huisdier beter te kunnen maken.
Wat voor operaties doen wij?
Wij doen operaties die vallen binnen het kader van de eerstelijns chirurgie. Uiteraard castraties en sterilisaties, maar ook het verwijderen van bultjes, plekjes, tumoren en ontstekingen. Soms is het nodig om met spoed operaties uit te voeren, zoals een keizersnede of bijvoorbeeld het verwijderen van een vreemd voorwerp uit een darm.
Orthopedische problemen kunnen wij meestal niet zelf opereren. Hiervoor verwijzen we door naar een collega-praktijk.
Voor een operatie brengen wij uw dier onder algehele narcose. Dit doen we met de veiligste methode, namelijk gasanesthesie. Desondanks kleven er voor ieder dier risico’s aan een narcose. Deze zijn voor een gezond dier uiteraard kleiner dan voor een ouder en/of ziek dier. Voorafgaand aan de operatie onderzoeken wij ieder dier. Zo schatten wij in of de patiënt een narcose kan ondergaan en of er een verhoogd risico is voor de ingreep
Als er twijfels zijn, worden deze altijd met u besproken voordat uw dier de narcose medicatie toegediend krijgt. Het is mogelijk om voor de operatie bloedonderzoek te doen om een nog betere inschatting te maken van het anesthesie-risico. Dit adviseren we bijvoorbeeld bij oudere dieren of dieren met gezondheidsproblemen.
Operaties zijn altijd op afspraak. Wij nemen de patiënt op en zodra de operatie is afgerond nemen wij contact op om af te spreken wanneer u deze weer kunt ophalen.
Als hondeneigenaar kunt u bij het in slaap brengen en het wakker worden aanwezig zijn. Dit maakt de tijd voor en na de ingreep minder stressvol voor uw hond.
Wist u dat meer dan de helft van alle huisdieren in meer of mindere mate gebitsproblemen heeft? Deze kunnen ertoe leiden dat uw huisdier pijn heeft met eten. Dikwijls merkt u daar weinig van, maar er kunnen ontstekingen ontstaan en zelfs gebitselementen verloren gaan. Wist u dat gebitsproblemen zelfs hart- en nierfalen kunnen veroorzaken? Een constante slechte adem van uw huisdier kan een verklikker zijn van aandoeningenin de mondholte. Tijdens de jaarlijkse gezondheidscheck kijken wij uiteraard ook naar het gebit.
In het geval van gebitsproblemen kan uw huisdier bij ons terecht voor gebitssanering (tandsteen verwijderen, polijsten) en, indien nodig, voor extractie van kapotte elementen. Uw huisdier zal gedurende de ingreep onder algehele narcose worden gebracht. Een afspraak voor deze ingreep kunt u telefonisch maken of aan de balie.
Voordat u op vakantie gaat is het verstandig om langs de dierenarts te gaan om te zorgen dat u uw huisdier onbezorgd mee op vakantie kan. Als een dier mee gaat naar het buitenland zijn er binnen Europa een drietal zaken verplicht: het dier dient gechipt te zijn, over een Europees Dierenpaspoort te beschikken en minimaal 3 weken voor de grensovergang tegen Rabiës (hondsdolheid) gevaccineerd te zijn. Daarnaast zijn er soms aanvullende maatregelen nodig, indien niet verplicht, dan wel aan te raden. Wij kunnen hierover informeren welke risico’s uw dier loopt en wat ertegen te doen is. Te denken valt aan bepaalde ziekten (Leishmania, Hartworm) die veelvuldig in het Middellandse Zeegebied voorkomen. Op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa/) vindt u up-to-date informatie per land over alle toegangseisen voor uw huisdier.
Informeer tijdig naar de risico’s en de bijzonderheden, dat voorkomt veel teleurstellingen!
Gaat uw huisdier tijdens vakantie in een opvang? Ook kennels en/of dierenpensions stellen aanvullende eisen aan de vaccinatiestatus. Vaak gaat het dan om de enting tegen besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) of niesziekte bij de kat.
Met uw konijn en knaagdier kunt u bij ons terecht voor vragen over huisvesting, verzorging en voor vaccinatie tegen myxomatose en VHD, maar ook bij problemen met de gezondheid of het gebit.
Wij voeren tevens operaties uit, zoals castratie, sterilisatie en het verwijderen van bultjes.